Cuzco



UNDE SA MERGEM IN VACANTA IN LUNA IUNIE:



CUZCO


Festivalul Soarelui
cunoscut printre localnici sub numele de Inti Raymi are loc in fiecare an in data de 24 iunie, in apropiere de Cuzco, marcand solstitiul de iarna si strangerea recoltelor. Se stie ca in civilizatia Inca, exista un adevarat cult pentru soare, de aceea acest festival continua traditia prin multitudinea de festivitati, parade si artificii care insufletesc orasul Cuzco.

Festivalul are loc la Sacsayhuaman - o citadela la periferia nordica a orasului Cusco, fosta capitala istorica a Imperiului Inca. Site-ul care adaposteste ramasitele acestei cetati se afla la o altitudine de 3.700 de metri. Atat Cusco, dar si cetatea de la Sacsayhuaman au fost declarate in 1983 monumente ale Patrimoniului Mondial UNESCO. Festivalul Soarelui este unul dintre cele mai apreciate de turisti si a avut prima editie in 1944, cand un grup de intelectuali din Cusco, inspirati de miscarea "indigenilor", au decis sa reinvie festivalul incas al solstitiului de iarna, readucandu-l la viata asa cum este descris in cronicile conchistadorilor spanioli. L-au pus in scena folosindu-se de ruinele masive ale cetatii de la Sacsayhuaman, deasupra orasului, unde s-a tinut in fiecare an, mai putin in 1950, cand a avut loc un cutremur puternic.
Acest festival este mai mult o punere in scena decat o fiesta, cu sute de localnici care joaca rolurile preotilor Inca, nobili, fecioare ale soarelui si soldati. Mult ravnitul rol al regelui Inca Pachacuti se atribuie in urma unor auditii indelungate. Evenimentul incepe la ora 10 dimineata la Koricancha sau Templul Soarelui, iar apoi continua pe Avenida del Sol pana la Plaza de Armas, dupa care se urca pe niste scari laterale pana la ruinele cetatii Sacsayhauman. Mii de oameni se aduna sa vada sosirea regelui Inca si a reginii sale (Coya). Barbatii matura pamantul inaintea lui, iar femeile imprastie flori. Regele se aseaza in centrul scenei si se adreseaza Soarelui, principalul obiect de cult al incasilor de la care acestia si-au sustinut intotdeauna descendenta.
El primeste apoi rapoarte de la guvernatorii celor patru Suyus (regiuni) ale imperiului Inca. Inca reaprinde focul sacru al imperiului, bea niste chicha si sacrifica o lama tragandu-i inima si tinand-o in fata Soarelui (tot acest ritual este imitatia vechilor ritualuri, dar redat foarte realist). Succesul activitatilor anilor ce urmeaza, cum ar fi recoltele sau bataliile, sunt apoi citite in maruntaiele animalului sacrificat.
In cele din urma ceremonia se incheie cu ritualul prin care se mananca Sankhu (pasta de porumb amestecata cu sange de animal). Inca se mai adreseaza pentru ultima data poporului sau si apoi se indeparteaza. Muzica si dansul continua pe tot parcursul serii.
Sursa info: www.andeantravelweb.com/peru

In ce priveste vremea in Cusco, luna iunie este caracterizata de temperaturi constante si ridicate, cu o medie de 19°C pe tot parcursul lunii, care uneori poate fi depasita, temperaturile urcand si la 22°C. In toata luna iunie, durata zilei este constanta. Cea mai scurta zi a lunii este ziua de 24 iunie, cu 11.19 ore.
Din punct de vedere turistic, perioada iunie - august reprezinta sezonul uscat in tinurile montane andine si cea mai buna perioada pentru festivaluri si sporturi in natura, ca de pilda trekking, cei mai multi turisti americani si europeni venind in Peru in aceste luni care se suprapun cu vacantele scolare.

Oferta Circuite Peru

Circuit Inca Trail: Cusco - Inca Trail - Machu Picchu - Lima

Circuit Best of Peru: Lima - Cusco - Machu Picchu - Puno - Juliaca

Circuit Peru - Descopera Anzii si Amazonul: Lima - Cusco - Yucay - Machu Picchu - Puno - Juliaca - Iquitos

Circuit Best of South America: Lima-Cusco-Yucay-Machu Picchu-Puno -Juliaca-Iguazu-Buenos Aires-Rio de Janeiro