GUEST POST: Safari de 12 zile in Kenya si Tanzania

Circuit 12 Day East Africa Safari
Perioada: 18.10 - 03.11.2014


Nicoleta si Iulian Leu au trait o experienta memorabila in Africa. Au ales un circuit safari in Africa de 12 zile, pe care l-au combinat cu cateva zile de relaxare pe frumoasa plaja Diani Beach in Kenya, la hotelul Southern Palms Beach Resort. Aveau nevoie de aceasta relaxare pe care ei o numesc "binevenita" dupa ce 12 zile au dormit la cortul asezat pe pamant si ridicat in fiecare seara, apoi strans dimineata pentru a porni iar la drum. Dar mai bine te las sa citesti intregul itinerariu al vacantei asa cum il relateaza familia Leu. Povestea fascinanta despre Africa incepe asa:
 
***
 
             Pentru a cunoaste lumea animalelor din Africa de Est, pentru un safari autentic, am ales un circuit mai mare decat traseele turistice obisnuite si care sa cuprinda unele din cele mai renumite rezervatii ale continentului, pe teritoriul a doua tari - Kenia si Tanzania. Este un circuit de 12 zile care nu este destinat pentru a oferi confort si cere ca cei ce-l fac sa aiba o conditie fizica buna, o varsta adecvata si o buna adaptabilitate. Dar satisfactiile sunt deosebite. Este experienta naturii africane, a savanei indeosebi, traita integral, zi si noapte, pe caldura si praf, sau pe frigul unor altitudini mai mari, pe ploaie, noroi, drumuri dificile, dar tot timpul in preajma animalelor si a naturii.


 
      Circuitul este organizat de o firma cu mare experienta din Africa de Sud, Drifters, specializata in safari pe teritoriul mai multor tari africane. Modalitatea de transport a fost un vehicul special al firmei, adaptat pentru conditiile dificile ale Africii si dotat cu tot ce este necesar pentru deplasare, campare in timpul noptilor, rezerve alimentare, inclusiv produse refrigerate si congelate; bucatarie cu vesela, masina de gatit, scaune, mese, corturi, paturi pliante pentru corturi. Sunt compartimente pentru bagajele personale si sunt pregatite inclusiv lemne de foc pentru focurile de tabara. Toti turistii participa la activitatile comune. Fiecare isi monteaza cortul si si-l demonteaza. De multe ori am stat peste noapte sub cerul liber in pustietate, dar totusi in zone destinate camparii, cu dotari minime pentru spalalat, toaleta si dusuri , uneori cu apa la temperatura ambientala. Obiectele cu care am venit de acasa au fost sacul de dormit, o perna mica, mijloace de iluminat pentru noapte si, desigur binocluri. Track-ul poate cuprinde 17 turisti in conditii foarte bune de vizibilitate si in scaune confortabile-grupul nostru a avut 9 turisti din diferite tari europene. Trecand prin orase mai mari se putea realiza o aprovizionare in supermarket-uri, inclusiv cu fructe si legume proaspete.




     Innoptam uneori in mijlocul savanei, in jurul nostru fiind multe din animalele vazute in timpul zilei.
Daca ieseam noaptea din cort ne uitam sa vedem ce fel de ochi sunt in jurul nostru. Daca erau rosii, puteau fi hiene, care se auzeau cu latratul caracteristic. Daca erau albi puteau fi zebre, gazele sau alte ierbivore.







         Dar nu era nevoie de protectie deosebita fata de animale. Pe malul lacului Naivasha si pe malul raului Mara erau garduri cu electricitate pentru protectie fata de crocodili, dar mai ales fata de hipopotami, care ieseau noaptea la pascut si nu era recomandabil sa ajunga la corturile noastre. In tabara de pe marginea craterului Ngorongoro am avut parte de vizita unui elefant mascul, pasnic, care a trecut pe langa focul nostru de tabara. La aceasta altitudine, noptile sunt  racoroase si e necesar un sac de dormit corespunzator.


 
        Am avut norocul de a vedea multe foarte multe animale, uneori erau de ordinul miilor, turmele intinzandu-se pana la orizont. Am prins o parte din mica migratie, in care multe ierbivore se intorc din zona Masai Mara, catre campiile din Serengeti. Practic am reusit sa vedem aproape toate animalele care pot fi vazute pe timp de zi, uneori de foarte aproape si am primit explicatii documentate de la ghida noastra din Afica de Sud – Wilma, care era in acelasi timp organizator, bucatar, sofer experimentat al vehicolului nostru pe drumuri foarte dificile si avand si atentia indreptata asupra naturii din jur pentru a opri oriunde era ceva interesant de vazut.






       Am trecut prin zonele locuite de populatia Masai, care se ocupa mai ales de cresterea animalelor; unii castiga si de pe urma turistilor care platesc sa-i viziteze in satele lor saracacioase, sa le vada dansurile, costumele specifice.
      La sfarsitul circuitului am ajuns in Arusha, la poalele Muntelui Meru si in preajma muntelui Kilimanjaro. De acolo eu si sotia ne-am intors in Kenia, la Nairobi, truck-ul nostru ducandu-ne direct la aeroport, de unde am zburat spre Mombasa, unde am avut parte de o binevenita relaxare de 5 zile in zona plajei Diani, la sud de Mombasala, la Southern Palms Beach Resort. Impresiile legate de acest hotel le-am notat pe TripAdvisor.


    
      Am fost impresionati de saracia in care traiesc oamenii obisnuiti din aceste tari si care este izbitoare pentru cineva venit din Europa.
    Sub aspect practic de mentionat ca pentru romani viza pentru Kenia se obtine la sosire, la aeroport, costa 50 $ - viza simpla si este valabila si pentru iesiri si intrari repetate in Kenia. Pentru romani, in Tanzania viza nu costa, spre deosebire de alte nationalitati.


 Nicoleta si Iulian Leu