In primul rand, daca mergeti acolo, pregatiti-va pentru socul cultural pe care-l presupune experienta de turist european intr-o tara din lumea a treia, cu drumuri neasfaltate, oameni care te imbie la tot pasul sa cumperi cate ceva, tarabe simple pe care localnicii le considera magazine, conditii insalubre de expunere a mancarii pe strada, pana de curent la hoteluri. Natura insa este spectaculoasa si merita tot efortul de a ajunge acolo. La fel si oamenii, care reprezinta un mix de culturi din toate partile continetului african, desi majoritatea locuitorilor din Zanzibar sunt musulmani. Daca vrei o destinatie in care primeaza luxul, curatenia pe strazi, vrei sa te plimbi seara, sa iei cina la un restaurant fancy, clar Zanzibar nu este destinatia potrivita. Daca vrei relaxare pe o plaja magnifica, cu nisip alb si fin, apa turcoaz, daca vrei sa descoperi localnicii, cu obiceiurile lor si traiul de zi cu zi, daca iti place sa explorezi o cultura diferita care se regaseste in arhitectura caselor si mai ales a portilor sculptate in lemn, in aromele gastronomiei, daca vrei sa descoperi natura exotica, atunci vei fi incantat de o vacanta in Zanzibar.
Infrastructura este foarte proasta, drumurile sunt rele. De exemplu, o distanta de 8 kilometri se parcurge in cca 30 de minute, pentru ca nu exista asfalt sau acolo unde exista, sunt doar cateva portiuni mici. In rest, sunt drumuri de tara, cu gropi. Nu sunt semne de circulatie, de aceea soferii se asteapta unul pe altul, cedandu-si aleatoriu prioritate.
Nu exista mall-uri sau magazine fancy, asa ca daca te astepti sa faci o sedinta de shopping, nu, Zanzibar nu e locul potrivit. Sunt tot felul de dughene de 2 metri patrati pline ochi cu marfa dubioasa, pastrata in conditii insalubre. Am vazut o croitorie intr-o baraca cu pereti fara geamuri, lumina venind dintr-o singura directie, de la usa deschisa larg.
Majoritatea localnicilor nu au curent electric. Dar nici nu cred ca au mare nevoie, pentru ca ei isi traiesc viata mai mult in strada si pe plaja, in comunitate. Sigur ca la hoteluri exista electricitate. Se intampla insa periodic si la hoteluri sa se opreasca curentul, dar au generatoare, asa ca e ok.
Nu se recomanda sa mananci in afara hotelului sub nicio forma, din cauza conditiilor neigienice. La fel cu apa sau cu orice alimente care se vand pe marginea drumului. Singura sursa de hrana ca sa spun asa, ramane hotelul unde ai cazarea.
Piata de peste Zanzibar
Localnicii spun ca atunci cand le e foame, doar intind mana dupa o banana. E simplu sa-ti astamperi foamea in Zanzibar.
Nu exista lux. Zanzibar nu este destinatia in care sa gasesti facilitati exceptionale la hoteluri sau tratamente VIP. Cei din personalul hotelier se misca incet si prind destul de greu ideea, asa ca va trebui sa te astepti ca problema aerului conditionat sa nu se rezolve nemteste, cat ai zice peste. Majoritatea hotelurilor sunt de categorie medie, dar despre asta vom vorbi in alt articol, dedicat hotelurilor din Zanzibar.
Fluxul si refluxul sunt foarte puternice; aceste fenomene se intampla de doua ori pe zi: o data dimineata pe la ora 10, cand are loc refluxul si apa se retrage, urmand sa revina undeva pe la ora 2 dupa-amiaza. Noi glumeam cand avea loc refluxul si spuneam ca “se ia apa”, ca in vremurile comunismului in Romania… Pe coasta de est se resimt foarte tare fluxul si refluxul, retragerea apei oceanului putand avea loc pe o suprafata de 2 kilometri. Localnicii profita insa de acest lucru si strang scoici si tot felul de vietuitoare marine, ocazie pentru orice fotograf impatimit sa faca niste poze exceptionale.
In primul rand, trebuie sa stii ca in Zanzibar timpul trece foarte repede. Soarele rasare la ora 06.15 dimineata si apune la 6 seara. Pentru ca insula este pozitionata aproape de Ecuator, ziua este aproape egala cu noaptea. Ce poti sa faci in timpul acesta, vezi mai jos.
Sa vizitezi Stone Town. Este un oras incarcat de istorie, despre care se spune ca este singurul oras antic din toata Africa de Est care este conservat perfect si arata ca acum 200 de ani. Ce il face celebru sunt cladirile vechi si portile, aici existand 590 de porti cu peste 500 de modele de sculpturi in lemn. Exista porti decorate in stil arab si indian ce dateaza chiar din 1600. Orasul a fost declarat monument UNESCO, pentru valoarea cladirilor construite in secolul al 19-lea, cand Zanzibar a fost unul dintre cele mai importante centre de comert din regiunea Oceanului Indian. Fa un tur al orasului Stone Town de 3 ore in care vei vedea:
-
Muzeul Palatului Sultanului – construit in 1890 pentru membrii familiei sultanului.
-
Casa Minunilor – construita in 1883 ca Palat al Ceremoniilor Regale
-
The Africa House – a fost pe vremuri un club englez, astazi transformat in hotel
-
Forodhani Park – aici poti sa petreci o seara frumoasa, privind asfintitul si savurand suc din trestie de zahar, gustand preparate la gratar si tot felul de mancare locala.
-
Vechiul Fort din Zanzibar – a fost ridicat de arabi pentru a se apara de invazia portughezilor.
Sa vezi cum arata o gradina de mirodenii. Un tur al plantatiilor de condimente dureaza 3 ore si te va face sa intelegi de ce Zanzibar este numita si “Insula Mirodeniilor”. Vei merge in afara orasului intr-o zona rurala unde vei avea ocazia sa gusti, sa vezi si sa mirosi tot felul de plante aromate, fructe exotice si seminte din arbori exotici: cacao, arborele de cafea, pastaile de vanilie, scortisoara, piper negru, turmeric, cuisoare, ananas, suc din nuca de cocos, durian. Nuca de cocos pe care am gustat-o aici a avut cel mai savuros gust, incomparabil cu ce exista la noi in supermarket, miezul alb fiind extrem de suculent.
Ce vei mai vedea in acest tur:
-
Baile Persane Kidichi – construit in 1850 de Sultanul Seyyid Said pentru sotia sa persona Printesa Sheherezada, nepoata Sahului Persiei.
-
Ruinele Palatului Maruhubi – construit de cel de-al treilea sultan al Zanzibarului, Seyyid Barghash, pentru cele 99 de concubine ale sale.
-
Casa Doctorului Livingstone – ridicata in 1860 pentru Sultanul Majid. Doctorul Livingstone a locuit aici inainte sa plece in ultima sa calatorie pe continent.
Sa faci o croaziera la apus. Turul incepe de la tarmurile orasului Stone Town cu doua ore inainte de apus, adica pe la ora 16.30 si se incheie seara la ora 19.00. Te vei plimba pe apele purpurii ale oceanului in lumina apusului, cu o barca traditionala, o experienta fantastica!
Sa te plimbi prin padurea tropicala Jozani Forest. Este o rezervatie naturala la 35 km sud-est de Zanzibar Town care se intinde pe 1.000 de hectare, singurul loc unde s-a pastrat padurea tropicala originala a insulei. Cu mult timp in urma, aici au existat leoparzi si antilope. In prezent este habitatul perfect pentru maimutele rosii Colobus (Colobus badius kirkii), una dintre cele mai rare specii de pe planeta, aflata pe cale de disparitie. Maimutele sunt foarte prietenoase, stau la fotografiat si sunt obisnuite cu prezenta oamenilor. Turul dureaza cam 3 ore.
Sa ajungi pe insula Changuu Island. Aceasta insula mai este numita si
Prison Island, pentru ca aici a fost construita in 1893 o inchisoare, care insa nu a functionat niciodata, fiind transformata in Spital de carantina. In afara de cladirea inchisorii, vei mai putea vedea si broaste testoase gigantice, principala atractie de pe insula. Acestea au fost aduse pe insula tocmai din Seychelles, in anul 1820, de catre Sultanul Said Majid. Insula este la 30 de minute distanta, de fapt ea poate fi observata din orasul Stone Town.
Sa inoti cu delfinii la Kizimkazi. Acesta este un mic sat traditional in partea de sud a insulei, unde ajungi intr-o ora cu masina. De aici, te vei imbarca intr-o barca cu motor si vei iesi in larg, pentru a observa delfinii. Daca vrei, poti sa faci si snorkeling, existand posibilitatea sa inchiriezi echipament la fata locului, daca nu ai venit cu el de acasa. In Kizimkazi poti sa vizitezi si o moschee din secolul al 12-lea, cea mai timpurie dovada e existentei Islamului in Africa de Est.
Sa te relaxezi pe plajele din Nungwi. Rezerva-ti o zi intreaga la aceasta plaja, pentru ca merita! O gasesti in nordul Zanzibarului, la 1 ora si jumatate cu masina de Stone Town. Datorita apelor cristaline, locul este ideal pentru snorkeling, inot si relaxare. Vei trece si prin Pestera Mangapwani, care se afla la 30 de minute de Zanzibar Town si care nu are o istorie prea fericita… Pana in 1911, aici a fost ascunzatoarea unde comerciantii aduceau sclavii, pentru a-i transporta apoi ilegal cu barci dhow, dupa ce piata de sclavi a fost interzisa in iunie 1873.
Urmeaza sa-ti spun in alt articol cum sunt hotelurile si plajele din Zanzibar, unde sa mergi sa ai parte de cele mai bune servicii si unde gasesti cele mai frumoase plaje. Intre timp, te invit sa vezi mai multe poze pe care le-am facut in Zanzibar in
Galeria foto. Daca vrei sa-ti faci o idee despre costurile unei vacante in Zanzibar, poti intra pe acest
link.