Obiceiuri de Anul Nou in Asia

Este o adevarata bucurie sa-ti petreci noaptea de Anul Nou intr-o tara exotica, la mii de kilometri distanta de casa, daca stii la ce sa te astepti. Altfel, experienta poate fi o dezamagire, pentru ca majoritatea tarilor asiatice sarbatoresc Anul Nou la o data diferita de tarile occidentale, astfel ca dupa ora 12 la miezul noptii e liniste deplina. Hotelurile nu au cina de Revelion inclusa si de obicei nu organizeaza petreceri altfel decat o fac in restul zilelor. De vina este calendarul diferit, in rest, superstitiile din tarile asiatice se aseamana neasteptat de mult cu ale noastre.

CHINA


Finalul de an si inceputul anului urmator reprezinta in orice tara sau cultura o ocazie mare de a sarbatori. In China, festivitatile sunt fastoase, de aceea pregatirile incep cu mult timp inainte, iar celebrarile legate de Noul An dureaza  pana in 15 ianuarie, cand incepe Festivalul Lampioanelor, o veche sarbatoarea chinezeasca, prima din an si care incheie seria de ceremonii dedicate Noului An chinezesc.  Ritualul pregatirilor incepe cu o masa traditionala in cea de-a opta zi a lunii vechiului calendar chinezesc , inainte de Anul Nou (care va incepe in 19 februarie 2015), cand in orice casa se mananca o budinca din orez cu nuci si  fructe uscate. De atunci si pana la Anul Nou, chinezii isi fac curatenie generala in locuinte, pentru a se debarasa astfel de orice urma de ghinion pe care l-ar putea lasa vechiul an si pentru a face loc norocului in anul care vine.

Odata curatate casele, acestea sunt decorate cu vopsea rosie, figurine decupate din hartie si lampioane. Chinezii isi cumpara haine si pantofi nou, iar daca trebuie sa se tunda, au grija sa o faca inainte de Anul Nou. Cina din ajunul Anului Nou este o reuniune cu familia si prieteni apropiati si este cunoscuta sub numele de Nian Ye Fan. Este extrem de bogata in diverse sotimente de mancaruri, din acest punct de vedere putand fi comparata cu masa de Craciun din tarile occidentale. Oricat de diversa ar fi insa masa de Revelion, pestele este pe fiecare masa. In nordul Chinei sunt serviti si coltunasi, care simbolizeaza avere, in timp ce in partea de sud se gateste un fel de tort gelatinos care se taie felii si se imparte cu familia si prietenii in primele zile ale Anului Nou. Dupa masa, multe familii merg la temple sa se roage, uneori toata noaptea de Anul Nou, insa cei mai multi aleg sa stea acasa, sa petreaca si sa asiste de focurile de artificii, deci similar cu ce se petrece la noi. Petrecerea nu se opreste a doua zi, in urmatoarele cinsprezece zile avand loc diverse sarbatori pline de culoare si ritualuri traditionale din cultura Chinei.



VIETNAM

Anul Nou vietnamez asteptat pe 19 februarie 2015 are o denumire extrem de interesanta: Sarbatoarea primei dimineti din prima zi. Aceasta este o celebrare a sosirii primavarii, conform calendarului lunisolar folosit de chinezi. De asemenea, la fel ca acestia, vietnamezii isi fac curatenie in case, pregatesc specialitati culinare de sarbatori si isi decoreaza locuintele cu flori, crizanteme si orhidee.

In ziua de Anul Nou, copiii primesc bani in cutiute special confectionate de culoare rosie, iar lumea merge in vizita la alti membri ai familiei si prieteni. Dar vizitele acestea nu se intampla oricum. Vietnamezii au grija sa se gandeasca bine inainte sa mearga in vizita, pentru ca prima vizita intr-o casa si prima persoana care trece pragul unei case straine in prima zi a Anului Nou determina si influenteaza cumva norocul pe care-l va avea acea familie pe parcursul intregului an. Au loc ceremonii publice si dansuri ale dragonilor pe strazi, la care se alatura oameni care danseaza si fac cat mai mult zgomot, pentru a alunga spiritele rele. Dupa aceea, cand parada s-a terminat, familii, prieteni se aduna pentru a lua impreuna delicioasa masa de Anul Nou.
         Lucky money, primiti de la mama. Sursa: visa2vietnam.blogspot.ro


THAILANDA

Anul Nou in Thailanda este cunoscut sub numele de Song Kran si este sarbatorit din 13 pana in 15 aprilie. Oricine a fost in Thailanda in aceasta perioada stie ca poate sa fie udat din cap pana-n picioare, pentru ca thailandezii au obiceiul sa arunce galeti intregi de apa unii pe altii, un obicei simbolic menit sa spele ghinionul in anul care va veni. Strazile sunt pline de oameni care arunca apa, iar turistii sunt poftiti sa se alature, pentru ca oricum nu prea sunt sanse sa scape de o baie!



Cu ocazia sarbatorii Song Kran, thailandezii participa la ritualuri solemne cu semnificatie religioasa, viziteaza templele unde se roaga pentru bunastare si pace, isi exprima generozitatea fata de calugari, oferindu-le bani si mancare. Evident ca isi fac si curatenie in casa inainte de Anul Nou si acorda o mare importanta curatirii imaginii lui Buddha din casa lor, pentru a avea noroc in anul care vine.

Calugari budisti primind binecuvantare de la oameni intr-un templu din Ban Khung Taphao.
Sursa: http://en.wikipedia.org

JAPONIA

Inainte de anul 1873, Japonia sarbatorea Anul Nou in acelasi timp cu Anul Nou Chinezesc, dar odata cu trecerea la calendarul gregorian, in 1873, Japonia a inceput sa celebreze acest eveniment la 1 ianuarie, asa cum este obiceiul in tarile din Occident. Japonezii trimit felicitari prin posta prietenilor si familiilor, avand grija ca acestea sa ajunga pe data de 1 ianuarie, pregatesc multe bunatati, cum ar fi seminte negre de soia indulcite, prajituri din peste, alge marine fierte si piure indulcit de cartofi cu prajituri de orez. In 7 ianuarie gospodinele pregatesc  o supa speciala din sapte feluri de ierburi si orez, pentru a usura stomacul super aglomerat de rasfatul culinar al sarbatorilor. Cand ceasul bate ora 12, deci la miezul noptii in 31 decembrie, clopotele templelor si pagodelor suna in toata Japonia, in mod traditional fiind 108 batai de clopot, care simbolizeaza cele 108 de pacate umane conform budismului, si totodata eliberarea oamenilor de cele 108 dorinte sau pofte lumesti.
In ziua de Anul Nou copiii sunt fericiti, pentru ca primesc bani drept cadou. Peste tot au loc dansuri si jocuri traditionale japoneze. La Opera sau in diverse alte localuri este interpretata Simfonia a IX-a de Beethoven, care a devenit deja parte din traditia de Anul Nou a japonezilor.  In timpului Primului Razboi Mondial, prizonierii germani au popularizat  in Japonia aceasta creatie a compozitorului, astfel ca orchestrele din intreaga Japonie au interpretat-o si continua sa o interpreteze din 1925.

FILIPINE

Filipinezii au o multime de ritualuri fascinante si credinte legate de Anul Nou, care este asteptat pe 19 februarie 2015. Una dintre aceasta spune ca daca ai bani in buzunar la trecerea in Noul An, atunci te vei bucura de prosperitate tot anul viitor. De asemenea, filipinezii isi deschid toare usile si geamurile caselor si aprind toate luminile in casa, pentru a lasa loc norocului adus de Noul An sa intre in casa.
Pregatiri de Anul Nou in Manila. Sursa: www.demotix.com

La miezul noptii, au loc focuri spectaculoase de artificii, se aud peste tot claxoane, clopotele bat, iar oamenii uneori fac un zgomot asurzitor lovind tigai sau vase de metal, pentru a alunga spiritele rele si a-si asigura un An Nou imbelsugat si plin de noroc. Apoi, la aproximativ 15 minute dupa miezul noptii, familia se aduna la masa de Anul Nou, numita Media Noche. Pe masa se aseaza mancare cat cuprinde, nelasandu-se loc nici pentru a arunca un ac, mancarea fiiind un simbol al prosperitatii. Pe masa trebuie sa fie asezate 12 fructe cu forma rotunda, simbolizand anundenta si bogatie in anul care abia a inceput.
 
Nota: imaginile in josul carora nu este precizata sursa nu sunt proprietatea Aerocenter, acestea fiind preluate de pe Google.